21 Haziran 2011 Salı

Microsoft SQL Server Uzak Erişim Kurulumu

Microsoft SQL Server Uzak Erişim Kurulumu
Bu çalışma Microsoft SQL Server 2005 ve 2008 versiyonlarında denenmiştir!

SQL Server 2005 veya 2008 SQL Sunucu kurulur. Kurulum esnasında uzak erişim açısından dikkat edilmesi gereken, eğer default olarak kurulum yapılırsa SQL Server 1433 portunu kullanacaktır. Eğer “Named” modda kurulum yapılırsa SQL Portunu kendiniz ayarlamalısınız. Ha yine kendiniz manuel olarak 1433 portunu atayabilirsiniz!

SQL uzak erişimin çalışması için kurulumun sorunsuz olması gerekmektedir! Kurulumla ilgili internette fazlaca kaynak var! Google’ın nimetlerinden faydalanabilirsiniz.

SQL SERVER 2005 ya da 2008 versiyonunu kurduktan sonra!

Uzaktan Bağlantı için Yapılması Gerekenler
1 – SQL Server Instance’ ınızın ilgili protokolünün yapılandırılması,
2 – Eğer varsa ve etkinse, Windows Güvenlik Duvarının yapılandırılması,
3 – SQL Server’ ınıza bağlanabilmeniz için kullanacağınız Login.

1- SQL Server Protokollerinin Yapılandırılması:
SQL Server 2005 Instance’ ınız için hangi protokolü kullanacağınızı belirledikten sonra, bu protokolün yapılandırmasını gerçekleştirirsiniz.

SQL Server protokollerinin yapılandırma işlemleri için SQL Server 2005 ile birlikte gelen SQL Server Configuration Manager’ı kullanabilirsiniz. (Başlat->Programlar->Microsoft SQL Server 2005->Configuration Tools)

Konuya örnek olması için aşağıda TCP/IP protokolünün nasıl yapılandırılabileceğini anlatacağım.

TCP/IP Yapılandırması Örneği:
SQL Server 2005 Instance’ ınıza uzaktan yapılacak bağlantılarda kullanılacak TCP/IP protokolünü yapılandırmak için SQL Server Configuration Manager’ ı başlatın.

SQL Server 2005 Network Configuration düğümü altından uzaktan bağlantı kurulmasını istediğiniz SQL Server 2005 Instance’ ınızı seçin.

TCP/IP protokolünü etkinleştirmek veya etkin olduğundan emin olmak için, Protocol Name alanındaki TCP/IP protokolünün Status değerine bakabilirsiniz. “Enabled” etkin olduğu anlamına gelir, “Disabled” ise etkin değil demektir. Bu değeri değiştirmek için TCP/IP protokolünün üzerinde fare ile çift tıklayın veya TCP/IP protokolünün üzerinde farenin sağ tuşuna tıklayarak, açılan menüden “Properties” seçeneğine tıklayarak “TCP/IP Properties” penceresini açın.

“TCP/IP Properties” penceresi açılacaktır. TCP/IP protokolünü etkinleştirmek için, “TCP/IP Properties” penceresindeki “Protocol” isimli sekmede bulunan “Enabled” etiketinin karşısındaki aşağı açılır listeden “Yes” değerini seçin.

“Protocol” sekmesindeki “Listen All” seçeneği önemli bir seçenek bu nedenle buna da değinmek istiyorum. “Listen All”, bilgisayara bağlı tüm Ağ Kartlarının (Örn:Ethernet) IP adreslerinin SQL Server tarafından dinlenip dinlenmeyeceğini belirler. Eğer bu seçeneğin değeri “No” yapılırsa, biraz sonra da değineceğim gibi “IP Addresses” sekmesindeki her IP adresini tek tek yapılandırmanız gerekir ve gene aynı sekmede bulunan “IPAll” seçeneklerinin herhangi bir geçerliliği kalmaz. Eğer değeri “Yes” yaparsanız, o zaman gene “IP Addresses” sekmesindeki “IPAll” seçenekleri etkinleşir ve diğer tüm IP adreslerine uygulanır. “Listen All” u etkinleştirdikten sonra “IPAll” seçeneğindeki ayarların, diğer ayarları bastıracağı unutmayın, yoksa ileriki paragraflarda aklınız karışabilir.

TCP/IP protokolünün IP adresi veya Port ayarlarını yapılandırmak için, gene “TCP/IP Properties” penceresinde bulunan “IP Addresses” isimli sekmeye tıklayın.

Bu listede her Ağ Adaptörünüz için bir IP ayar bölümü listelenecektir.


Hangisinin etkinleştirilmesini istiyorsanız, onun “Active” ve “Enabled” ayarlarının karşısındaki değerleri “Yes” durumuna getirin. “Active”, o IP adresinin dinleneceğini belirtir. “Enabled” ise o IP adresinin kullanılıp kullanılmayacağını. “IP Address” bölümde ise IPv4 veya IPv6 değeri yer alır. Eğer “TCP Dynamic Ports” etiketinin değeri “0″ ise, bunun anlamı bu IP adresi için kullanılacak portun dinamik bir şekilde belirleneceğidir. Bu durumda SQL Server, bu IP adresi için müsait olan bir port numarası atayacaktır.

Daha öncede dediğim gibi port numaralarını manuel kendiniz ayarlayabilirsiniz… Dynamic Port dahil değiştirebilirsiniz.

2 – Windows Güvenlik Duvarının Yapılandırılması:

Bilgisayarınızın güvenlik duvarı ayarlına girip SQL SERVER 1433 portunu TCP olarak açmanız gerekiyor. Çünkü default ta Windows bu portları açmıyor

3- Router(modem) Ayarları:

Modeminizde 1433 portu SQL Sunucunun bulunduğu makinaya yönlendirmeniz gerekiyor! Bunu yapmazsanız zaten hiçbir şekilde bağlanamazsınız!

Bu ayarlar yapıldıktan sonra SQL Server Menagement Studio dan Veri Tabanınca Connect olurken, bağlanmak istediğiniz uzak sunucunun IP’sini(Modemin IP’si yani public Ip ‘yi) yazarsanız direkt Veri Tabanına girebilirsiniz.

Not: Arkadaşlar bazı cümleleri daha iyi izah edebilmek adına bir yerden de alıntı yaptım! TCP bölümündekiler tabi özellikle…


Makalenin Yazarı: Ercan ŞİRANLI

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder