25 Ocak 2012 Çarşamba

El değmemiş sunucu kurulumu

Bu yazıda sıfırdan donanımı toplanmış bir makinanın centos 5.1 - whm - gd image - fantastico - imagemagic - zend - ioncube - apf , sistemlerinin tamamının kurulumu tek seferde aktarılacaktır.

Öncelikle kullanıcağımız ürünlerin sürümlerini listeleyelim (tavsiye olarak herzaman için stable sürümleri seçmenizi öneririm)

Centos 5.2
whm latest stable
zend 3.3.3
ioncube 5.2
apf latest stable

İşletim sistemi konusunda çeşitli opsiyonlarımız olmasına rağmen centos yada debian kullanmanız tavsiye edilir, tavsiye edilmesinin sebebi hem geniş bir destek bulabilirsiniz hemde daha sorunsuz çalışır.

Öncelikle Cenos u Index of /mirrors/CentOS/5.2/isos/i386 adresine girip kendinize uygun türü bilgisayarınıza indirin 4 cd yi indirmeniz yeterli olacaktır. yada direk dvdsini indirebilirsiniz. Iso tür dosyaları cd yada dvd ye yazdırmak için, nero yada poweriso gibi bir program kullanabilirsiniz. Bu programlar vasırasıyla burn image bölümünden isoyu diske yazdırabilirsiniz. ISO türlerini aynı zamanda rar programı arşiv dosyası olarak tanır sakın arşiv zannedip rar programıyla açmayın cdleriniz çalışmaz.

cd lerimizi yazdırdık kuruluma geçiyoruz.
makinanızda daha önce hiç işletim sistemi yüklü olmadığını var sayıyorum.
bilgisayarınızın biosundan cd okuyunuzu first boot yapın.
Adım I
1. cd yi yada dvd dinizi takın boot ekranınız gelecektir direk enter tuşuna basıp kuruluma geçin.
Adım II
Karşınıza 2 opsiyonlu bir menü gelir, bu bölümde isterseniz cdlerinizin sağlam olup olmadığını test bölümüyle kontrol edebilirsiniz ama tavsiye etmem direk skip ile geçiniz.

Bu noktadan sonra herkezin anlayabileceği standart opsiyonları anlatmayacağım örneğin dil seçimi tarih saat ayarı şehir seçimi vs.
Burda dikkat etmeniz gereken konulara değinmek istiyorum, diğer konular zaten artık görsel arabirim tarafından herkezce anlaşılmaktadır.

Disk patition bölümünden kendinize özel ayarlar yapmak isteyebilirsiniz ancak yine tavsiye olarak olduğu gibi bırakmanız daha verimli olacaktır. partition biçimlendirme bölümünde ileri dediğinizde dosyalarınızın silineceğini belirten bir uyarı alacaksınızdır.

En önemli noktalardan bi tanesi Ip tanımlandırma bölgesidir, bu bölgeyi daha sonra değiştirebilirsiniz ancak bu bölümde giriş yapmanız teknik alt yapı olarak yetersiz olmanız durumunda daha sonra tekrar tekrar uğraşmanızı engellemiş olursunuz.
(dhcp olarak kullanacaksanız bundan sonra bu makaleyi okumamanızı tavsiye ederim, bu makale sunucu kurulumu için hazırlanmıştır bu sebeple, bildiğimiz üzere her sunucunun sabit bir ipye ait olması gerekir)

Eternet cihazınızı eth0 eth1 hangisini kullanıyorsanız işaretleyip edit butonuna basın IP V4 bölümünden manuel işlemi seçin alt bölümdeki ip adresi bölümüne sunucuya tanımlayacağınız ip numaranızı örn 91.91.91.91 olarak giriniz, netmask bölümüne subnetmaskınızı girin örneğin 255.255.255.255 gibi.

okeyleyin çıkın ana ekrana geri dönün
sethostname bölümünde makinanızın host adını tanımlamanız gerekmektedir, ben genellikle host nameime o sunucuya tanımlayacağım dnsin ilk değerinizi veririm örn. ns1.domainadi.com gibi.
Gateway e datacenterınızın size vermiş olduğu gateway adresinizi yazın örn. 91.91.91.90
dns ise ipinize bağlı olarak servis sağlayıcınızın size vereceği dns ipsi olacaktır 1 tane girmeniz yeterli ama tercihe bağlı olrak 3 e kadar girilebilir. Dns ipsini özellikle vurgulamak istiyorum dns ipsi sizin oluşturacağınız domaininize tanımlacak ip olmayacaktır örn. ns1.domainadi.com 91.91.91.91 şeklindeki ip numarası olmayacaktır. Bu dns bölümü size ip hizmetini sağlayan servis sağlayıcı yada datacenter tarafından ayrıyetten belirtilir.

Tanımlamalarınız bittiyse ileri deyip geçin.
Bu adımda root (sunucu sahibi şifresi en yetkili kullanıcı) şifrenizi belirlemelisiniz. Küçük tavsiye unutacağınız şifre koymayın

Bir sonraki adıma geçelim, bileşen türünden sadece server GUI seçip devam edebilirsiniz, ekstradan bişey eklemenize gerek yok zaten bütün servisleri cpanel kendine göre yeniden kuracaktır.

Bu noktadan sonrası basittir ileri ileri deyip devam edin, diskiniz formatlanıp dosyalarınız aktarılıp kurulumunuz bitecektir en son reboot butonuyla makinanızı yeniden başlatın.

reboot sonrası otomatik olarak selinux ve firewall opsiyonlarını belirten bir ayar ekranı gelecektir, bu bölümlerde firewallı ve selinuxu direk disable etmenizi öneririm zaten sunucuda apc csf iptable gibi firewalları manuel düzenleyebilirsiniz, makalemizin en son bölümünde apf kurulumu ve konfigurasyonuda bildirilecektir.

Aynı zamanda bu ayar ekranında ekstradan kullanıcı oluşturma bölümü gelir, burda herhangi bir değer girmenize gerek yok boş geçebilirsiniz.

Centos bitti

Geçelim Cpanele

Öncelikle cpanel ip üzerinden lisanslama yapan bir yazılımdır, yani yazılımı kursanız bile ipniz lisanslı değilse çalıştıramazsınız. verify.cpanel.net adresinden ipnizin lisanslanıp lisanslanmadığını kontrol edebilirsiniz. Aynı zamanda 15 günlük full kullanım hakkına ait test lisansınıda yine cpanel.net den temin edebilirsiniz.

Cpanel kurulumunu sadece terminal ekranı üzerinden gerçekleştirebilirsiniz centos açıldıktan sonra ekranda boş bi yere sağ tıklayıp terminal penceresi açın. (burda yine siddetle tavsiye ederimki mümkünse sunucunuza ssh ile uzaktan bağlanıp gerçekleştirin)

Aşağıaki komutları sırayla uygulayın
mkdir /home/cpanelinstall
cd /home/cpanelinstall
wget http://layer1.cpanel.net/latest
sh latest ( bu komuttan sonra makina gücünüze ve internet hızınıza bağlı olarak , minumum 2 saat sürecektir. Daha fazlada sürebilir.)

İşlem bittiğinde Scanning suexec_log...Done ........Cleaning Up...........
Done yazısı göreceksiniz, dediğim gibi uzun sürebilir kurulum işleminiz makinanızın kitlendiğini filan zannetmeyin.

işlem bittiği zaman alacağınız mesajı yukarda ilettim bundan sonra
/scripts/upcp
komutunu uygulatıyorsunuz. Bu işlemde bittiğinde cpaneliniz hazır durumda oluyor.

Geçtik..

Gd images
Bu işlem için direk /scripts/easyapache yazmanız yeterli 5. seçeneği seçip tab tuşuyla build profile now bölümüne gelip entera basın enter enter olarak devam edin apacheniz derlenip gd niz hazır olacaktır.

Geçtik..

Fantastico
Fantastico da yine aynı şekilde ücretli bir ünitedir, tercihe göre kurulabilinir, cpanel gibi ip üzerinden lisanslanır. Fantastico nedir yenilirmi içilirmi diyenlere ( fantastico piyasada bulunan hazır ve ücretsiz lisansa sahip programları bir araya getirmiş olan bir program bankasıdır diyebiliriz. Örn. tek seferde mambo yada smf kurabilir kullanıcılarınız bu program sayesinde cpanelleri üzerinden, bunun için kurulum bilgisine sahip olmalarına gerek yoktur bir kaç tıklama ile istedikleri ünite hostlarında kurulu olur.)

Aşağıdaki komutları uyguluyoruz.
cd /usr/local/cpanel/whostmgr/docroot/cgi
wget -N http://files.betaservant.com/files/free/fantastico_whm_admin.tgz
tar -xzpf fantastico_whm_admin.tgz
rm -rf fantastico_whm_admin.tgz

Ardından Whm ye girip en alttaki fantastico deluxe admine tıklayın, install a tıklayın wget ile ilgili bir bug uyarısı verebilir nasıl çözüleceği hakkında zaten bug uyarısının altında forum linki var 32 bit için gerekli olan işlemleri uygulayıp wget versiyonunuzu düzenleyebilirsiniz.
Wgeti düzenlediğinizi var sayıyırom, install butonuna bastığınızda fantastico içinde yer alan yazılımlar tek tek yüklenmeye başlayacaktır.

Geçtik..

Image Magick (opsiyonel) ben genelde tavsiye etmem ama bağzıları kullanmayı yeğliyor aşağıdaki komutları tek tek uygulayıp geçin kurulmuş olacaktır.

wget ftp://ftp.imagemagick.org/pub/ImageMagick/ImageMagick.tar.gz
tar xvzf ImageMagick.tar.gz
cd ImageMagick*
./configure
make
make install
cd PerlMagick
perl Makefile.PL
make
make install

Geçtik..

Zend Optimizer.
wget http://downloads.zend.com/optimizer/3.3.0/ZendOptimizer-3.3.0-linux-glibc21-i386.tar.gz
tar zxvf ZendOptimizer-3.3.0-linux-glibc21-i386.tar.gz
cd ZendOptimizer-3.3.0-linux-glibc21-i386
./install.sh

Karşınıza gelen ekranları okey okey deyip geçin, kuruldu.
Geçtik..

İoncube

Aşağıdaki komutları aynen uygulayın
mkdir /usr/local/ioncube/cd /usr/local/ioncube/
PHP Encoder, protection, installer and performance tools from ionCube: Loader Download adresinden uygun olan paketi seçip çekiyoruz.
** Sunucunuza uygun olmayan bir kurulum yapılması halinde ionCube Loader çalışmayacaktır.
Bu sebeble sunucunuza uygun olan loadersi yüklemeniz gereklidir.
uygun paketi seçme işlemi
wget örn. wget http://downloads2.ioncube.com/loader...lin_x86.tar.gz
Çektiğimiz dosyayı açıyoruz. (32 bitlik dosya ile işlem yapıldığını varsayıyoruz.)
tar zxvf ioncube_loaders_lin_x86.tar.gz
cd ioncube
mv * ../
cd ..
rm -rf ioncube
rm -rf ioncube_loaders_lin_x86.tar.gz
nano /usr/local/Zend/etc/php.ini

En son Zendin bulunduğu satırı aşağıdaki şekilde aynen düzenleyin (eski bölümü silin)
Zend]
zend_extension = /usr/local/ioncube/ioncube_loader_lin_5.2.so
zend_extension_manager.optimizer=/usr/local/Zend/lib/Optimizer-3.3.3
zend_extension_manager.optimizer_ts=/usr/local/Zend/lib/Optimizer_TS-3.3.3
zend_optimizer.version=3.3.3
zend_extension=/usr/local/Zend/lib/ZendExtensionManager.so
zend_extension_ts=/usr/local/Zend/lib/ZendExtensionManager_TS.so

/scripts/restartsrv httpd
php -v
Hayırlı olsun.

Geçtik..

Apf
cd /usr/src
wget http://rfxnetworks.com/downloads/apf-current.tar.gz
tar -xvzf apf-current.tar.gz
rm -f apf-current.tar.gz cd apf-*
./install.sh

Apf kuruldu, ancak henüz çalışmaz conf dosyasının editlenmesi gerekir.
nano /etc/apf/conf.apf
ctrl + w ile aşağıdaki satırları bulup içeriğini vermiş olduğum şekilde düzenleyin.
IG_TCP_CPORTS=”20,21,22,25,26,53,80,110,143,443,46 5,993,995,2082,2083,2086,2087,2095,2096″
IG_UDP_CPORTS=”21,53,873″
EG_TCP_CPORTS=”21,22,25,26,27,37,43,53,80,110,113, 443,465,873,2089″
EG_UDP_CPORTS=”20,21,37,53,873″


DEVM=”1″ bölümünü DEVM=”0″ yapın
Ctrl + X ardından Y tuşuna basarak kaydedin
service apf start

Hayırlı olsun bütün işlemler bu kadardı, temiz ve güzel bi makale oldu bu hoşuma gitti.
Artıkın replerinizi ve tezehuratlarınızı bekliyorum.

Saygılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder