25 Ocak 2012 Çarşamba

java ve javascript arasındaki farklar

Java mı JavaScript mi?
Herkesin merak ettiği ve çoğu kişinin Aynı zannettiği Java ile JavaScript konusunda sizlere bu yazıda bilgi vereceğim:)
Java
Java bir programlama dilidir. Yani C ve Delphi gibi. Ancak C ve Delphi gibi bir programlama dili ile program yazdığınızda, bu programın başkaları tarafından kullanılabilmesi için, çalışabilir kodunun üretilmesi gerekiyor. Bir programın çalışabilir kodu, program tasarlanırken ve yazılırken dikkate alınan işletim sistemi ve mikroişlemci mimarisi ile yakından ilgilidir. (ya da en azından Javaya kadar böyleydi.)
Java her türlü işletim sisteminde, yeniden derlenmeye gerek kalmadan çalışabilen  bir programlama dilidir. Javanın logosu; üzerinde dumanı tüten bir fincan kahvedir (uf nasıl canım çekti şimdi hımm..). Javanın çalıştığı işletim sistemlerini sıralayacak olursak; DOS, Windows 3.1, Windows NT, Apple Macintosh, OS/2, Unix(Sun solaris, IBM AIX, Digital Alpha, HP-UX, Linux, SCO vb.)
Java programlarının işletim sisteminden bağımsız çalışması, sisteme doğrudan erişimini engellemektedir. Bu özelliği ile Java oldukça güvenli bir programlama dilidir. Bu güvenlik engelini aşanlar olsa da sayıları oldukça azdır. Java programı istenmedik bir iş yapmaya kalkarsa JVM(Java Virtual Machine, Java Sanal Makine, Javanın yorumlayıcısı; işletim sistemi ya da tarayıcıların üzerinde bulunur) bunu engeller.
Doğal olarak internet üzerinde hiçbir bilgi %100 güvenli yolculuk yapamaz. Java tabanlı bir uygulama üzerinden bilgi gönderdiğinizde bunun başkaları tarafından görülmeyeceğine dair garanti veremezsiniz; fakat Java bu riski en aza indiriyor.
Java ile program yapmak için Symantec'in Visual Café, Micro$hit'in Visual J++ ve IBM'in VisualAge for Java araçlarını kullanabilirsiniz.

JavaScript
JavaScript ilk olarak Netscape firması tarafından geliştirilen, yeni bir  script dilidir(İlk olarak LiveScript adıyla düz yazı dili olarak çıktı). Script dili, derlenebilen bir programlama dili değil, mevcut programınızı geliştirmek için kullananabileceğiniz bir kodlar zinciridir.
Etkileşimli web sayfaları yaratmanıza olanak sağlayan JavaScript ile yazdığınız scriptleri kolayca HTML sayfalarınıza ekleyebilir ve çalıştırabilirsiniz.
JavaScript  kullanımı o kadar yaygınlaştı ki Web sayfalarının ayrılmaz birer parçası haline geldiler. Yani net ortamında dolaşırken kesin farketmişsinizdir, durum çubuğunda kayan yazılar, sayaçlar, ziyaretçi defterleri, web formları falan fıstık.Bunlar JavaScriptin yapabildiği birkaç şey..
Birçok kişi Java ile JavaScript'in aynı şey olduğunu zanneder oysa tümüyle birbirinden bağımsız ve farklıdırlar. Şöyle açıklayalım: Java ile JavaScript internet programcılığı için kullanılan iki değişik tekniktir. Bunlardan "Java" programlama dilidir, "JavaScript" ise adından da anlaşılacağı gibi "scripting" dilidir. Aradaki en büyük fark bu mudur, budur:} Java ile gerçek programlar yaratabilirsiniz ama JavaScrit ile gerçek bir program yazamazsınız.
Hernekadar JavaScrit ile bildiğimiz anlamda program yazamayız desekde, JavaScript'in yetenekleri sayesinde web üzerinde oyunlar, başvuru formları, dialog kutuları, tarih ve saat göstergelri vb hazırlanabilir.
JavaScript genelde HTML dilinin bir parçası oplarak görülür. JavaScriptleri çalıştırabilmek için JavaScript desteği olan bir tarayıcıya ihtiyacınız olacak. Netscape 2.0 ve üstü ile İnternet Explorer 3.0 ve üstünü kullanabilirsiniz. Fakat genellikle JavaScript kodlarını html kodlarının içinde eski sürüm browserlardan gizleriz yoksa java kodları olduğu gibi ekranda çıkar :) JavaScripttede böylece girmiş olduk :} Eğer web sayfanızda JavaScript kullanmıyosanız hiç durmayın JavaScript öğrenmeye başlayın. Nerden mi başlayacaksınız tabiki: internet :}
JavaScript Yazım Kuralları
Artık SctZine'in ilk sayısı oldığuna vereceksiniz. Napalım bu ilk sayı olsuğu için elimizde yazar yok(delphide aspden anlayan falan) Bende bu yüzden Javascriptin biraz daha içinne girmek istiyorum.:)
Browserların Javascript yorumlama bölümleri, kodların arasında yer alan yorum ifadeleri ile boşlukları atar; geri kalan kelimeleri beşe ayırarak ele alırlar:
1.Belirleyiciler
   JavaScript dilinin değişkenleri, metodları ve nesnelerini belirleyen isimlere Belirleyiciler denir. Bu sınıfa giren bütün kelimeler ya herfle ya sa ( _ ) alt çizgi ile başlar. Rakam veya diğer işaretler birinci karakter olarak kullanılamaz, fakat daha sonra kullanılabilir. JavaScript, aynı kelimenin büyük harfle yazılanı ile küçük harfle yazılanını farklı kelimeler olarak görür. Bu sınıfa giren kelimelerin içinde boşluk olamz.
   JavaScript kodlarınız sizin sizin bilgisayarınızda değil, ziyaretçinin bilgisayarında çalıştırılacağına göre, kullandığınız karakterlerin ziyaretçının bilgisayarında nasıl bir değer taşıyacağını düşünmeniz gerekir. Bu bakımdan güvenli yol, bu sınıfa giren kelimelerle, İngilizce alfabede bulunmayan, Türkçe ve diğer dillerdeki high-ASCII karakterleri(ı,İ,ü,Ü,ş,Ş,ö,Ö,ç,Ç,ğ,Ğ) kullanmamaktadır.
   Aşağıda doğru ve yanlış belirleyici kelime örneklerini bulacaksınız:


Doğru
Yanlış
sonucgoster
sonuc goster
ikincidegisken
2ncidegisken
_gelen
#gelen

Anahtar kelime grubundaki kelimeler de bu sınıfta kullanılamaz.
2.Anahtar Kelimeler(Keyword)
   JavaScript  dilinin önceden tanımlanmış ve programın yorumunda özel anlam kazandırılmış kelimelere Anahtar Kelime denilir. Aşağıda bu kelimelerin yanında anlamlarını göreceksiniz.


JavaScript 1.0daki anahtar kelimeler
break(kes)
this(bu)
continue(devam et)
true(doğru)
else(başka bir durum)
var(variable,değişken)
false(yanlış)
while(.. iken)
for(için)
with(ile)
function(işlev)
JS 1.1 ile eklenenler
if(eğer)
typeof(türü)
in(içinde)
void(geçersiz)
int(integer,tam sayı)
JS 1.2 ile eklenenler
new(yeni)
do(yap)
null(boş değer)
labeled(etiketli)
return(dön)
switch(değiştir)

3.Ayrılmış Kelimeler(Reserved)
   İkinci gruba girsin-girmesin bazı kelimeler, ileride JavaScript programlama ve yorumlama işlerinde kullanılabileceğei düşüncesi ile, bir kenera ayrılmıştır; JavaScript kodlarında kullanılamazlar. Bu listede yer alan ve halen Anahtar Kelime listesine girmiş bir kelime değişken, fonksiyon, nesne veya method adı olarak kullanılırsa, program hata verir; henüz anahtar kelime listesine alınmamış olmakla birlikte "reserv edilmiş" bu kelimelerin geçtiği komut satırı ise görmezden gelinir. JavaScript programlarınızda kullanmayacağınız kelimelerin listesi şöyledir.


abstract(soyut)
finally(sonunda)
private(özel)
boolean(Boolean Mantığı)
float(kesirli)
protected(korunmuş)
break(kes)
for(için)
public(genel)
byte(bayt)
function(işlev)
return(dön)
case(hal)
goto(--ya git)
short(kısa)
catch(yakala)
if(eğer)
static(sabit)
char(karakter)
implements(uygular)
super(kuvvet)
class(sınıf)
import(ithal et)
switch(değiştir)
const(sabit)
in(içinde)
synchronized(uyumlu)
continue(devam)
instanceof(--nınoluşumu)
this(bu)
default(varsayılan)
int(integer, tam sayı)
throw(içine kat)
delete(sil)
interface(arayüz)
throws(içine katar)
do(yap)
labeled(etiketli)
transient(geçici)
double(çift)
long(uzun)
true(doğru)
else(başka bir durum)
native(kendinden olan)
try(dene)
extends(uzanır)
new(yeni)
typrof(türü)
false(yanlış)
null(boş değer)
var(değişken)
final(sonuncu)
package(paket)
while(iken)

4.Değerler(Literal)
   JavaScript kodu icra edildiği sırada değişmeyen rakam veya metinlere değer denir. JavaScript kodlarında beş tür değer bulunur:
a)Tamsayı Değerler(Integer Literal)
Tamsayılar, 10 tabanlı(ondalık, decimal), 8 tabanlı (octal) veya 16 tabanlı (hexadecimal) olabilir. 8 tabanlı sayıları belli etmek için sayıdan önce "sıfır", 16 tabanlı sayıları belli etmek için "sıfır ve X" harfi kullanılır. Hexadecimal sayılarda 9'dan büyük sayılar A, B, C, D, E, F harfleri ile gösterilir.(Syının basamaklarını okuma kolaylığı sağlamak için, nokta değil, virgül ile ayırmalısınız.) Örnek: Decimal 46,789; Octal 072,7898; Hexadecimal: 0X7B8
b)Kesirli değerler(Floating-point literal)
Tam sayı bölümünü bir ondalık nokta (virgül değil) ile kesir bölümü izleyen sayılar. Örnek: 3987.786, -1.1
c)Boolean Mantık İfadeleri(Boolean Literal)
JavaScript dilinde, Boolean mantığı iki sonuç verir: True(Doğru) ve False(Yanlış). JavaScript, True(Doğru) değerini "1", False(Yanlış) değerini "0" rakamıyla tutar. Bir denklemin sonucunun doğru veya yanlış olduğunu irdelerken, JavaScript metninde bu iki kelime küçük harfle yazılmalıdır. Dolayısıyla büyük harfle yazılmış TRUE ve FALSE kelimeleri, değişken fonksiyon, nesne, method adı olarak kullanılabilir. Tabi bir süre sonra kafanız karışmazsa.
d)Alfanumerik (Karakter) Değerler (String literal)
İki adet çift tırnak (") veya tek tırnak (') içine alınan her türlü ifade, JavaScript için string değeridir.(Çeşitli Türkçe bilgisayar kaynklarında String literal deyimi karakter değişken olarak da belirtilir. "Karakter" bu değerlerin örneğinsayı değerlerden farkını anlatmıyor. Bazı kaynaklarda ise hem rakam, hem de harf içerdikleri, buna karşılık sayı olmadıkları gerçeğini belirtmek amacıyla, daha aşina olduğumuz alfanumerik terimini görmek mümkün. Ben bu ikincisini benimsiyorum.) Bir JavaScript metninde alfanumerik değerleri bir tek tırnakla, bir çift tırnakla gösteremezsiniz. Başta nasıl başaldıysanız. Başta nasıl başaldıysanız, programın sonuna kadarbütün alfanumerik değerleri aynı tür tırnak içinde göstermelisiniz. Alfanumerik değer olarak verdiğiniz karakterler, daha sonra bir HTML sayfada bir nesnenin bir unsurunun değeri(örneğin bir TEXTAREA'nın içeriği) olarak kullanılacaksa ve HTML sayfa, meta etiketlerinde kendisinin Türkçe olarak yorumlanmasını sağlayacak ifadeye sahipse, Türkçe karakter ve diğer yüksek ASCII kodlardaki karakteri içerebilir.
e)özel Karakterler
Özellikle alfanumerik değerleri verirken, browser'a metin görüntüleme konusunda biçim veya hareket komutları da vermek isteyebilirsiniz. Bunu bazı kod harflerin önüne ters bölü işareti koyarak yapabilirsiniz.Bu tür özel karakterler şunlardır:
\b - Klavyede geri(backspace tuşunun görevini yapar)
\f - Yazıcıya sayfayı bitirmeden çıkarttırır(formfeed).
\n - Yazı imlecini yeni bir satırın başına getirir(new line) .
\r - Klavyede Enter-Return tuşunun görevini yaptırır.
\t - Sekme(tab) işaretini koydurur.
\\ - Yazıya ters bölü işareti koydurur.
\' - Yazuya tek tırnak işareti koydurur.
\" - Yazıya çift tırnak işareti koydurur.
JavaScript'e bu tür  karakterlerle HTML sayfasına bir metin yazdıracağınız zaman, bu yazının <PRE>...</PRE> etiketleri arasında olması gerekir. Aksi taktirde JavaScript ne yazdırırsa yaz


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder