25 Ocak 2012 Çarşamba

Windows Server 2008 üzerinde WebServer Kurulumu

Windows Server 2008 üzerinde WebServer Kurulumu
- İlk olarak Windows Webserver için gerekli olan IIS7 servisini kuralım. Bunun için sırasıyla Start > Administrative Tools > Server Manager ayar penceresinin sol tarafında bulunan menüden sırasıyla Roles > Add Roles > Açılan Add Roles Wizard penceresi içindeki ” Skip this page by default ” başlıklı kutuyu işaretleyelim ve Next diyerek
devam edelim. Karşımıza çıkan servis listesinden ” Web Server (IIS) ” seçeneğinin yanındaki kutuyu işaretleyerek Next > Next şeklinde Select Role Services kısmına
geçelim. Bu bölümde Web Server IIS7 default seçenekleri ile kurulacaktır fakat bu kuruluma eklemek istediğiniz servisler varsa eklemek istediğiniz servislerin yanındaki
kutucuğu işaretleyerek kuruluma devam edebilirsiniz veya servislerin tümünü seçerek full bir kurulum yapabilirsiniz.Eğer eklemek istediğiniz servis kutularını işaretlerken karşınıza bir uyarı penceresi çıkarsa ” Add Required Role Services ” seçeneğini tıklayarak kuruluma devam edebilirsiniz. Select Role Services kısmındaki ekleme işimizin bittiğini varsayarsak. Next > Install > Close diyerek Windows Server 2008 Webserver için gerekli olan IIS7 kurulumunu tamamlayalım.
Not: Kurduğumuz servisleri kaldırmak istediğimizde yine aynı sıralamayı takip edelim fakat bu sefer işaretlediğimiz servislerin işaretlerini kaldıralım Next > Remove seçeneklerini tıklayarak ilgili servisi veya servisleri silelim.
Internet Explorer adres çubuğuna localhost yazdığımızda IIS7 ‘nin kurulmuş olduğunu görebiliriz.
- WebServer için gerekli olan IIS servisini kurduktan sonra gerekli olan ayarları yapmaya başlayabiliriz. İlk olarak Start > Administrative Tools > Internet Information Services (IIS) Manager yolunu seçerek IIS ayar sayfasına ulaşalım veya bu bölüme Start > Run > inetmgr yazarakta ulaşabiliriz.
Açılan IIS ayar sayfasının solundaki menüden ” Start Page ” altında bulunan bilgisayar isminizi tıklayın. Orta bölümde açılan seçenekler Web Server için çeşitli ayarların yapıldığı bölümdür. Yine Bilgisayar isminizin yanında bulunan “+” işaretini tıklayarak alt menüyü görebilirsiniz. Açılan alt menüde ” Sites ” klasörü altındaki ” Default Web Site ” IIS kurulumu ile default gelen ve localhost yazdığınızda karşınıza çıkan IIS7 karşılama sayfasına aittir. Bu sayfanın ana dizinine Start Sağ tıkla > Explore > C: klasörü ( veya sistemi kurdugunuz bölüm ) > inetpub > wwwroot yolunu izleyerek ulaşabilirsiniz. Örnek olarak wwwroot dizini altına tcpsecurity.txt isimli bir metin belgesi oluşturun içine OsmanAtabey yazın ve kayıt edin. Internet Explorer açarak adres çubuğuna localhost/tcpsecurity.txt yazdığınızda oluşturduğunuz dosya içeriğini görebilirsiniz.
Bu bölümde neyin ne işe yaradığını birazda olsa anladıktan sonra kendimize ait bir web sayfası oluşturmaya başlayabiliriz.
IIS ayar sayfası üzerindeki sol menüden bilgisayar isminizin üzerine sağ tıklayın > Add Web Site seçeneğini seçerek açılan penceredeki gerekli ayarları yapalım.
Site Name: Bu bölüme sitenizin ismini örnek: www.tcpsecurity.com şeklinde yazın veya test için herhangi bir şey yazabilirsiniz örnek: OsmanAtabey . Bu bölüm sadece oluşturulan web alanının kime veya hangi domaine ait olduğunu bilmemizi sağlar.
Content Directory - Physical path : Web Sayfanıza ait dökümanların ve dosyaların içinde bulunduğu klasör yolunu bu bölümden seçebilirsiniz. Bu bölümde ister yeni oluşturduğunuz bir klasör yolunu isterseniz default olarak gelen wwwroot yolunu kullanabilirsiniz. Örnek: C:\Users\WWW\benim_dosyam\www.tcpsecurity.com\OsmanAtabey veya C:\inetpub\wwwroot şeklinde seçebilirsiniz.
Binding : Bu bölümde Type , Ip address ve Port bölümleri var. Type olarak http yi seçelim https ise şifreli alanlar veya websitelerine güvenli giriş gerektiren bölümler için kullanılan bir seçenektir. Ip address olarak kullandığınız local ip adresinizi seçin. Eğer sabit bir local ip adresiniz yoksa alın çünkü web sitenizi internet üzerinde yayınlamak için port açma kısmında lazım olacak. Fakat web server kurulumunu sadece test için yapıyorsanız şimdilik bu şekilde devam edebilirsiniz. ( Not: Ip address bölümünde local ip adresinizi seçerseniz kurmuş olduğunuz Web Servera Internet Explorer üzerinden localhost yerine ip adresi yazarak ulaşabilirsiniz. ” All Unassigned ” seçeneğini seçerseniz hem localhost hemde ip adresi yazarak web server ‘a ulaşabilirsiniz ). Port kısmında 80 seçili olsun.
Hostname : Bu bölüme sabit local ip adresinizi yani webserver için ” Binding ” kısmında hangi ip adresini seçtiyseniz onu yazın veya tamamen boş bırakın. Eğer kullandığınız domaini internet üzerinde yayınlamak istiyorsanız bu bölüme kendi domain isminizi ekleyebilirsiniz örnek: www.tcpsecurity.com
Eğer bu bölümü yanlış bir şekilde doldurduysanız ” Not Found HTTP Error 404. The requested resource is not found.” şekllinde bir hata alırsınız.
Bu bölümde en son olarak ” Start Web site immediately ” kutusunu işaretleyerek > OK ile ayarlarımızı bitirelim.
Sol menüde ” Sites ” altında eklemiş olduğumuz web alanı görülmektedir. Bizim eklediğimiz web alanı ile birlikte ” Default Web Site ” bölümüde aktif durumdadır. Bu bölümü silmek için üzerine sağ tıklayın ve ” Remove ” yi seçin veya üzerine sağ tıklayarak Manage Web Site > Stop şeklinde geçici olarak servisi durdurabilirsiniz. Bu şekilde sadece bizim eklediğimiz web alanı çalışmaya devam eder.
Oluşturduğunuz web alanı ayarlarını değiştirmek için web alanı ismine sağ tıklayın ve ” Edit Bindings ” bölümünü seçerek gerekli değişiklikleri yapabilirsiniz. Bunun haricinde ” Manage Web Site > Advanced Settings ” bölümüde bazı değişiklikleri yapmanızı sağlar.
Eklediğiniz Web Alanı için ” Content Directory - Physical path ” bölümünde döküman ve dosya yolu belirtmiştik. Bu döküman dizinine giderek deneme yapmak için bir index.html dosyası oluşturun ve içine ” www.tcpsecurity.com & OsmanAtabey ” şeklinde herhangi birşey yazın ve kayıt edin.
IIS Menüsünden oluşturduğumuz Web alanı üzerine tıklayalım. Orta bölümde açılan ” Web Alanı isminiz Home ” şeklindeki ayarların içinde ” Default Document ” i seçelim. Açılan sayfada index.html yi seçerek yan taraftaki ” move up ” seçeneği ile en üste taşıyalım. Bu bölüm altında olan dosyalar en üstten başlayarak IIS tarafından taranır ve hangi dosyayı bulursa onu yayınlar. Eğer gösterilen dosya türü web dosyaları arasında yoksa ” Server Error 403 - Forbidden: Access is denied. You do not have permission to view this directory or page using the credentials that you supplied. ” şeklinde bir hata ile karşılaşırsınız. Tabiki bu bölüm altındaki diğer dosya uzantılarını silip sadece istediğiniz tek bir dosya uzantısının kalmasınıda sağlayabilirsiniz.
- Bu şekilde Windows Server 2008 üzerinde Web Server kurulumunu tamamlamış olduk. Internet Explorer adres çubuğuna localhost veya web server için göstermiş olduğunuz ip adresini yazarak oluşturduğunuz web sayfasına ulaşabilirsiniz.
- Web Serverınızı internet üzerinde yayınlamak için kullandığınız modem üzerinde 80 portunu web server için eklediğiniz ip adresine yönlendirin. Local ip adresi daha öncede söylediğim gibi sabit olmalıdır. Eğer sabit bir local ip adresiniz yoksa port yönlendirmeyi yapamazsınız. Bunu için www.tcpsecurity.com dökümanları arasında ” sabit ip nasıl alınır ” hakkındaki dökümanı okuyabilirsiniz. Bu şekilde internet üzerinden ip adresinizi yazan herkes hazırlamış olduğunuz web sayfasını görebilir. Eğer ip adresinizi yazıyor ve kullandığınız modem arayüzü ile karşılaşıyorsanız proxy kullanarak tekrar deneyin veya port açma konusunda yanlış birşeyler yapıp yapmadığınızı kontrol edin.
Dökümanı Hazırlayan : Osman Atabey & http://www.tcpsecurity.com/

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder